Podo-Orthesiologie

Weinig mensen hebben een lichaamshouding die perfect in balans is. Dit kan vroeg of laat verscheidene (chronische) klachten en blessures veroorzaken. Stands- en houdingscorrecties via Podo-Orthesiologie kunnen verscheidene klachten voorkomen en verhelpen, o.a.:

  • Hoofdpijnklachten
  • Vermoeidheidsklachten
  • Blessures bij sporten
  • Knieklachten
  • Heupklachten
  • Rugklachten
  • Nekklachten

Podo-Orthesiologie is een houdingcorrigerende therapie door middel van speciaal aangepaste dunne inlegzolen die in vrijwel iedere schoen passen. De therapie berust op het verschijnsel dat elke standsafwijking van de voeten een standsafwijking hoger in het lichaam tot gevolg heeft. Omgekeerd heeft elke houdingsafwijking een verandering van de voetstand en belasting daarvan tot gevolg. Breng jezelf letterlijk in balans voor het optimaal functioneren van je lichaam zonder klachten.

Houdingcorrigerende zooltjes op maat

In het eerste consult wordt een uitgebreid podo-orthesiologisch onderzoek gedaan. We beginnen met een inleidend gesprek over de voorgeschiedenis van uw klachten en uw klachten in het dagelijks leven.

Vervolgens onderzoeken we:

  • Nek, wervelkolom, bekken, benen en voeten, waarbij onderlinge verschillen of asymmetrieën van het lichaam worden bekeken.
  • Onderzoek van zowel het staan als het lopen. Door middel van dit onderzoek kunnen wij vaststellen of er misschien een onregelmatigheid bestaat in de manier van staan of lopen. Een lichaam kan optimaal functioneren wanneer de voeten, knieën, heupen, wervelkolom, nek en hoofd in een harmonisch evenwicht zijn en het lichaam zich met een minimum aan energieverbruik kan voort bewegen.
  • Indien nodig doen we ook een aantal metingen, zoals beenlengte, scheefstand van het bekken, krommingen van de wervelkolom (o.a. scoliose), verschillen van spierspanningen van de wervelkolom.

Met behulp van de podoscoop (voetspiegel) kan het totale drukvlak van de voet(zolen) worden bekeken en geïnterpreteerd. Terwijl u op de podoscoop staat brengt de podo-orthesioloog dunne elementen van in het algemeen kurk op specifieke plaatsen onder de voet aan. Deze kurkelementen hebben een vrijwel onmiddellijke inwerking op de voet en de houdingsspieren die de lichaamshouding beïnvloedden, waardoor de lichaamshouding direct in de gewenste positie komt.

Omdat dit effect blijvend te maken worden de geplaatste kurkelementen ingebouwd in dunne leren zooltjes. Voor een optimaal effect dienen de zooltjes zoveel mogelijk gedragen te worden. Hoewel het lichaam snel reageert op de verandering die de zolen veroorzaken, heeft het lichaam toch enige tijd nodig om zich aan te passen. Dit kan zich uiten in spierpijnen van kortere of langere duur.

Opbouwsysteem

De podo-orthesioloog werkt dan ook met een opbouwsysteem. Na het eerste consult volgen enkele controles met tussenpozen van enkele weken tot maanden. Tijdens de controles monitoren we veranderingen in uw houding en brengen we eventueel veranderingen in uw zolen aan.

Gewoonlijk is op den duur slechts eenmaal per jaar een controle nodig. In principe hebben de zooltjes een tijdelijk karakter. Als de gestimuleerde spiergroepen zich eenmaal hersteld hebben en de houding is verbeterd en de klachten verdwenen, kunnen de zolen uiteindelijk, in overleg met de therapeut, vaak geheel worden weggelaten.

De podo-orthesiologische zolen zorgen, in tegenstelling tot standaard steunzolen, voor een wezenlijke verandering in uw gehele houding. Uw lichaamshouding weer in balans!